Adem beter, slaap beter

Beter slapen, rustiger, slapen, langer slapen, uitgeruster wakker worden, niet meer snurken, geen verstopte neus meer, geen droge mond, niet meer nachten liggen hoesten, minder ademstops….Klinkt goed he?

Dit alles heeft te maken met je manier van ademhalen! Er zijn twee manieren om je ademgewoontes tijdens je slaap te verbeteren:

1. Verbeter je manier van ademen overdag

2. Neem maatregelen tegen mondademen ’s nachts

De kwaliteit van je slaap bepaalt in hoeverre je lichaam kan rusten en herstellen. Als je overdag ongezond ademt, heeft dat veel impact op je ademgewoontes wanneer je slaapt. Je lichaam blijft daardoor in vecht- of vluchtmodus, waardoor je natuurlijke slaapcyclus verstoord wordt. Niet zo gek dus, dat je elke ochtend moe wakker wordt!

Leer betere ademtechnieken

De eerste stap is om je ademgewoontes gedurende de dag te verbeteren. Adem bijvoorbeeld tijdens al je bezigheden zoveel mogelijk door je neus.

Dit opent je luchtwegen, waardoor je neus ook ’s nachts voldoende vrij blijft om door te kunnen ademen. Door tijdens je slaap door je neus te ademen neemt je aantal ademhalingen per minuut af en blijven je luchtwegen open, waardoor je makkelijker ademt, je hele systeem kalmeert en je dus rustiger slaapt.

Ook voorkomt neusademen klachten die vaak ontstaan door mondademen, zoals snurken, hoesten, droge mond en in sommige gevallen zelfs slaap-apneu. Want met alle prikkels die we vandaag de dag te verwerken krijgen, slapen veel mensen onrustig en worden niet uitgerust wakker. En dit heeft ook invloed op je ademgewoontes.

Het voordeel van vloeiend en zacht ademen

Laatst kreeg ik een mail van Tim, die erge slaap-apneu heeft en met een CPAP masker slaapt. Hij was eerst wat sceptisch over het aanpassen van zijn ademgewoontes, maar heeft het toch een kans gegeven:

“Waar ik voorheen tot 4x toe uit mijn diepe slaap wakker werd, heb ik er nu weer dagen tussen waar ik helemaal niet wakker word. Ook voel ik me nu overdag een stuk frisser in mijn hoofd en heb weinig last meer van ochtendhoofdpijn.”

En hij heeft een andere interessante ontdekking gedaan:

“Maar wat ik opmerkelijk vind is dat het voor mij veel beter werkt om af en toe overdag te denken aan kort inademen, langzamer uitademen en wachten tot mijn lichaam aangeeft dat ie weer lucht wil. Ik dacht altijd dat het inhouden van mijn adem in mijn longen goed was voor me maar het blijkt dat andersom rustgevender en beter is.”

Je adem hoort vloeiend en zacht te zijn, een constante ontspannen flow dus. Niet met horten en stoten, niet vastgehouden of geforceerd.

In de Training Adem in Balans gaan we hier uitgebreid op in. Lees ook mijn tips voor een betere nachtrust.

Gratis webinar

Blijf niet met je klachten rondlopen! In dit gratis webinar leer je:

Lees meer >>

Meer dan 300 mensen gingen je voor!

Ontvang het webinar direct in je inbox:

* indicates required

Let op: check je spamfolder!