Adem je echt diep, of alleen maar groot?

Herken je dit? Je bent in een yogales en de deelnemers ademen zich helemaal suf. Grote snuivende inademingen en enorme, luide uitademingen. Misschien doe jij dat zelf ook wel! Een grote misvatting is dat we denken dat dit diep ademen is en dus gezond. Dat is het niet!

Diep inademen betekent dat je je longen helemaal tot onderin vult met lucht. En dat zou dat helemaal niet zoveel hoorbare moeite moeten kosten. Ook niet bij inspanning. We denken vaak dat we meer zuurstof krijgen als we maar heel veel lucht ademen. Maar met die grote ademteugen komt de lucht eigenlijk niet verder dan de bovenkant van je longen.

Neem maar eens een flinke teug in door je neus en uit door je mond en voel maar waar de lucht dan vooral zit! Grote uitademingen door je mond zorgen alleen maar voor onnodig vochtverlies en nog erger: verlies van koolstofdioxide. En dat is nou juist zo belangrijk voor de opname van zuurstof.

𝐀𝐥 𝐝𝐚𝐭 𝐠𝐞𝐡𝐢𝐣𝐠, 𝐠𝐞𝐩𝐮𝐟 𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐳𝐮𝐜𝐡𝐭 𝐳𝐨𝐫𝐠𝐭 𝐣𝐮𝐢𝐬𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐞𝐧 𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐬𝐩𝐚𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐞𝐧 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐳𝐮𝐮𝐫𝐬𝐭𝐨𝐟.

Probeer rustig in en uit te ademen door je neus. Je inademing naar je middenrif, naar je onderste ribben. En je uitademing ontspannen door je neus. Geen grote hoeveelheden lucht, dat is helemaal niet nodig.

En vind je dat lastig bij fysieke inspanning? Gebruik dan Ujjayi Breath, waarbij je de adem zachtjes (!) laat ruizen in je keel. Zo kan je door je neus blijven ademen en je bij inspanning toch laten ondersteunen door je ademhaling.

In de Training Adem in Balans leer je weer goed je middenrif te gebruiken en zacht en licht te ademen. Je ademhaling wordt diep en je ademt weer de hoeveelheid lucht die je lichaam nodig heeft. Na enige oefening zul je merken dat je steeds meer ontspannen gaat ademen 🙂

Training Adem in Balans

Ademen zou vanzelf goed moeten gaan. Daar wil je helemaal niet over na hoeven denken!

In de Training Adem in Balans werk je in 10 weken stap voor stap naar een gezonder adempatroon. Je krijgt hiervoor alles aangereikt wat je nodig hebt: kennis en informatie, oefeningen en tools!

Lees meer ->