Gezond ademen tijdens het slapen

In het vorige blog besprak ik alle gezondheidsvoordelen van neusademem en de belangrijkste functies van je neus. Een vraag die ik vaak krijg is: ‘Hoe doe ik dat dan ’s nachts? Want dan kan ik er niet op letten dat ik door mijn neus adem.’ Dat klopt, als je slaapt heb je natuurlijk geen idee. In dit blog geef ik je een paar tips.

Goed ademen overdag

Hoe beter je ademgewoontes overdag, hoe beter ’s nachts. Dus ik kan je altijd aanraden om echt aan de slag te gaan met je ademhaling als je weet van jezelf dat die niet optimaal is. Dus niet alleen met het neusademen, maar ook met alle andere kenmerken.

 

Voor het slapen geldt: als er ook maar iets is wat het ademen door je neus moeilijker maakt, zoals je houding of wanneer je een beetje een verstopte neus hebt, dan zal je lichaam toch voor de weg van de minste weerstand kiezen. Ook als je stress hebt, of gewoon een drukke dag had of je bent veel aan het piekeren, zal je lichaam sneller door je mond gaan ademen. Want dat staat voor je lijf in verband met vechten of vluchten, dus het sympathische deel van je zenuwstelsel. Als je je mond open hebt, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je er ook door ademt, maar bij de meeste mensen zal dat wel het geval zijn. Vooral als je overdag ook veel door je mond ademt.

‘s Nachts door je mond ademen

Hoe weet je of je inderdaad door je mond ademt? Als je altijd een glas water naast je bed hebt staan, omdat je ’s nachts wakker wordt van een droge mond, als je ’s morgens altijd wakker wordt met een droge mond, als je veel hoest ’s nachts, als je snurkt, als je tandenkarst of met je kaken klemt, als je elke ochtend super moe wakker wordt dan is de kans groot dat je een groot deel van de nacht of misschien wel de hele nacht door je mond ademt.

Ik lag altijd te hoesten en te tandenknarsen, dus voor mij was het meteen duidelijk dat ik ’s nachts door mijn mond ademende. Ik werd ook elke ochtend wakker met hoofdpijn en stijve kaken. Dus daar wilde ik iets aan doen. Het hoesten en tandenknarsen en de hoofdpijn waren natuurlijk niet fijn, maar toen ik leerde wat de voordelen van neusademen zijn, wilde ik gewoon niet meer door mijn mond ademen, vooral niet ’s nachts. Ik vind de uren dat ik slaap de mooiste manier om baat te hebben van de voordelen van neusademen, want ik zie het als een hele winst om urenlang, zonder onderbreking door mijn neus te ademen.

Slaaptape en MyoTape

En er zijn heel veel manieren om dat te bereiken. Als je online zoek vind je de mooiste constructies. Beugels of een brace-achtig ding dat je om je hoofd en je kin bindt. Maar de makkelijkste manier is slaaptape. Buteyko Institute International heeft daar MyoTape voor ontwikkeld en dat is een sticker met een gat erin die je om je lippen heen plakt. En die sticker is gemaakt van een soort elastisch stofje, waardoor je lippen een beetje tegen elkaar geduwd worden, waardoor de kans dat je met je mond open slaapt dus veel kleiner is. Het voordeel van dit tape is dat je je mond wel nog open kan doen. Als je wil hoesten bijvoorbeeld, dan kan dat gewoon nog. Praten zelfs ook, al gaat dat wel wat moeizaam, maar dan kan je tenminste wel nog je partner een goedenacht wensen. Dit tape is er voor volwassenen en ook in een formaat voor kinderen. Soms wordt het voor kinderen ook overdag gebruikt, om ze het mondademen af te leren.

 

Het nadeel van het MyoTape is dat het relatief prijzig is. Je kan de sticker misschien nog wel een of twee keer hergebruiken, maar niet oneindig. Daarom gebruiken veel mensen gewoon, chirurgisch tape. Dat is van dat hele zachte, papieren tape op zo’n rolletje, dat je kunt gebruiken om een verbandje mee vast te plakken. En je kunt het tape verticaal of horizontaal over je lippen plakken. Als je het horizontaal plakt, dan plak je dus je lippen helemaal dicht. Even een disclaimer; doe dit nooit bij kinderen!

 

Slapen met dit soort tape is niet gevaarlijk, mits je het verantwoord doet en met kinderen wil je natuurlijk geen enkel risico lopen. Dus wil je dit met je kinderen proberen, gebruik dan alsjeblieft het MyoTape en dan nog steeds alleen bij kinderen vanaf 4 jaar.

Hoe gebruik je het slaaptape veilig?

Ok, dus stel dat je het chirurgisch tape voor jezelf wil gaan proberen, dan heb ik een paar tips voor je om dit verantwoord te doen:

 

→ Oefen eerst overdag, je huid kan dan wennen aan de sensatie van het tape. Dat kan namelijk best gek voelen, ik heb in elk geval de eerste nacht niet zo best geslapen. En je lichaam kan dan ook wennen aan het feit dat je alleen nog maar door je neus kan ademen. Ook dat kan in het begin best even gek voelen en misschien zelfs een gevoel van ademnood geven, dus oefen eerst overdag.

 

→ Tape eerst verticaal, dus van boven naar onder, gewoon een klein stukje over je lippen. Ook als je overdag oefent dus. Verticaal heb je nog wat ruimte bij je mondhoeken en dat is zeker in het begin wel een fijn idee, zeker als je lichaam nog moet wennen. Als dat goed gaat, kan je evt horizontaal gaan tapen, maar dat hoeft niet. Ik ken mensen die altijd verticaal tapen en dat kan meer dan voldoende zijn. 

 

→ Voor je het tape opplakt, vouw altijd de buitenste randjes naar binnen, dus de korte kanten, zodat je het tape er makkelijk weer af kan halen. Het kan goed zijn dat je midden in de nacht wakker wordt en je schrikt van het feit dat je mond niet open kan, of je moet ineens hoesten. Door die naar binnen gevouwen randjes, kan je het tape er makkelijker afkrijgen, want tape heeft de eigenschap om meer te gaan plakken als het er langer op zit.

 

→ Voor je het tape opplakt kan je er ook voor kiezen om eerst je lippen een beetje in te vetten. Ik doe dat altijd, zodat het niet te droog wordt. Je kunt ook het tape eerst een paar keer op je arm of t-shirt plakken. Want daarmee maak je het wat minder plakkerig, voordat je het op je lippen doet.

→ Als je het tape eraf wil halen, doe dat dan voorzichtig, dus ga niet trekken, want daarmee kan je je lippen beschadigen, zeker als het er de hele nacht op heeft gezeten. Dit geldt overigens ook voor het myotape.

Ik zie om me heen dat het tapen een beetje een trend aan het worden is. Veel biohackers raden het aan en ik zie de belangstelling ook in de sportwereld groeien. Dat is prima, ik kan iedereen aanraden om met het tape te gaan slapen, maar doe het wel verantwoord!

Training Adem in Balans

Ademen zou vanzelf goed moeten gaan. Daar wil je helemaal niet over na hoeven denken!

In de Training Adem in Balans werk je in 10 weken stap voor stap naar een gezonder adempatroon. Je krijgt hiervoor alles aangereikt wat je nodig hebt: kennis en informatie, oefeningen en tools!

Lees meer ->