Het gevolg van slechte ademgewoontes

Dat ademen belangrijk is zal geen grote verrassing voor je zijn. Dat er een groot verschil zit tussen goed en slecht ademen is iets wat nog niet bij iedereen bekend is. Wanneer je geen goede ademhaling gewoontes hebt kan dit leiden tot fysieke én mentale ongemakken. Slechte ademgewoontes wil je dan ook voorkomen.

Zelf heb ik dit een lange tijd ervaren, ik had allerlei klachten, maar geen idee waar ze vandaan kwamen. Totdat ik erachter kwam dat ze werden veroorzaakt door mijn ademhaling.

De effecten op je lichaam

Je ademhaling heeft een grote impact op hoe je je voelt, zowel lichamelijk als mentaal. Vaak hebben we nog niet helemaal door wat dit precies met ons lichaam kan doen.

Dit zijn de meest voorkomende klachten op een rijtje:

  • Je ‘vergeet’ vaak te ademen als je geconcentreerd of druk bent
  • Je ademt hoog in je borst
  • Tijdens het praten wordt ademen nóg lastiger
  • Je kan niet zonder neusspray
  • Je bent vaak kortademig of je hebt ademnood
  • Je hebt last van je nek, schouders en borst door spanning

Nu klinkt dit allemaal niet echt prettig en nogal negatief, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de mentale effecten.

Dus tussendoor even een positief bericht: je kunt nieuwe en gezonde gewoontes aanleren om je ademhaling te verbeteren. Hiermee zullen ook je klachten op den duur verdwijnen. Je zit dus op het juiste pad naar een klachtenvrij leven.

Daarnaast is het niet zo dat je last moet hebben van al deze klachten, maar iedereen is anders. Dus de een zal zich herkennen in andere klachten dan de ander.

Het effect op je mentale gezondheid

Ik had het er al even over, maar slechte ademhaling heeft ook invloed op je mentale welzijn. Ook deze heb ik voor je op een rijtje gezet.

Stress: Je hebt lichamelijke stress, daar hebben we het al even over gehad. Maar door een verkeerde ademhaling kan je ook last krijgen van mentale stress. Dit kan leiden tot constante spanning en een overweldigd gevoel.

Angst: Door de disbalans in je lichaam kan het soms moeilijk zijn om kalmer te worden en daardoor kunnen angstgevoelens toenemen.

Concentratieproblemen: Het kan ook je concentratie en focus verminderen, je wordt minder productief en het is lastig om geconcentreerd te blijven.

Slaapproblemen: Wanneer je ademhaling ongezond is kan het lastig zijn om goed te slapen.

Wat kan je eraan doen?

Het goede nieuws is dus dat je hier niet voor de rest van je leven hier aan vast zit. Je kan er iets aan doen.

Bewust ademen: Het begint met bewust worden van je ademhaling, dit kan in het begin wat onwennig zijn. Maar probeer erop te letten hoe je ademt.

Ademhalingsoefeningen: Bewust zijn is de eerste stap, nu is het tijd om de slechte gewoontes aan te pakken. Dat doen we door ademhalingsoefeningen. Deze kunnen je helpen langzamer en lager te ademen.

Wanneer je er zelf niet uitkomt kan het fijn zijn om hulp te krijgen. Samen kijk je dan met een professional hoe je dit aan kan pakken. Nadat ik mijn klachten heb aangepakt door betere ademhalingsgewoontes ben ik andere mensen hiermee gaan helpen.

Mijn website en podcast zitten boordevol tips die jou kunnen helpen. Kom je er nog niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met me op.

Training Adem in Balans

Ademen zou vanzelf goed moeten gaan. Daar wil je helemaal niet over na hoeven denken!

In de Training Adem in Balans werk je in 10 weken stap voor stap naar een gezonder adempatroon. Je krijgt hiervoor alles aangereikt wat je nodig hebt: kennis en informatie, oefeningen en tools!

Lees meer ->