Chronische hyperventilatie

Hyperventilatie betekent letterlijk ‘te veel ademen’. Je ademt meer dan nodig is voor je lichaam. Als je je fysiek inspant, zoals tijdens het sporten of wanneer je snel te trap op rent, dan ga je sneller ademen. Dat is functioneel, want je lichaam heeft dan meer zuurstof nodig en produceert daarmee ook meer koolstofdioxide.

Hyperventilatie oorzaak

Onze ademhaling is eigenlijk eenvoudig gezegd een uitwisseling van gassen. Op je inademing haalt je lichaam zuurstof uit de lucht en op je uitademing adem je koolstofdioxide uit. Er wordt vaak gedacht dat koolstofdioxide een afvalproduct is, maar het is essentieel voor je lichaam om zuurstof op te kunnen nemen. Zonder koolstofdioxide geen zuurstof, dus als je te veel uitademt, blijft er niet genoeg koolstofdioxide achter en kan je lichaam de zuurstof niet goed opnemen.

Chronisch hyperventileren

Bij een aanval van hyperventilatie voel je tijdelijk ademtekort, angst, paniek, transpireren, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen etc.

Maar je kunt ook chronisch hyperventileren. Deze klachten zijn vaak wat subtieler, maar ze zijn er wel constant: hoge adem, druk op de borst, spanning in borst, nek en schouders, onrust, vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren en concentratiestoornissen.

Bij chronische hyperventilatie adem je meer lucht in dan je lichaam nodig heeft, waardoor je ook weer veel uitademt. Je verliest dan dus te veel koolstofdioxide.

Ons lichaam is slim en de verhouding tussen die twee gassen is heel belangrijk. Het gaat dus proberen te voorkomen dat je te veel koolstofdioxide verliest. Dat doet het door luchtwegen en bloedvaten te vernauwen, wat het ademen steeds lastiger maakt. Als dit structureel gebeurt, wordt je lichaam steeds gevoeliger voor koolstofdioxide. Door deze intolerantie wordt het ‘overademen’ op termijn chronisch.

Dit is waarom het je nog niet gelukt is

Je hebt misschien zelf al van alles geprobeerd: hoe bewuster je probeerde te ademen, hoe erger het werd, ademoefeningen hadden geen, of maar kort effect, en alle ademsessies die je hebt gedaan gaven juist méér spanning.

Waarom het je tot nu toe nog niet gelukt is, is omdat je nog niet de juiste aanpak hebt gevonden. Chronische hyperventilatie ontstaat namelijk niet zomaar. Je ademt waarschijnlijk al heel lang (onbewust) ongezond. Zo heb je je ademsysteem geleerd dat dit de juiste manier van ademen is. Je lichaam heeft zich dus aangepast aan jouw ongezonde ademgewoontes. 

Je ademhaling is gelukkig goed te trainen, maar dat vergt wel een specifieke aanpak, met oefeningen die je lichaam leren dat het weer minder lucht mag ademen. En dat kost tijd.

Behandeling chronische hyperventilatie

De oorzaak van chronische hyperventilatie is dus eigenlijk een overgevoeligheid, of intolerantie van koolstofdioxide. De behandeling van chronische hyperventilatie is om je lichaam weer te laten wennen aan hogere niveaus koolstofdioxide. Met de juiste oefeningen wordt je lichaam steeds een beetje toleranter voor koolstofdioxide, waardoor je ademhaling vertraagt en rustiger wordt.

In de Training Adem in Balans leer je met specifieke oefeningen je lichaam weer toleranter te maken voor koolstofdioxide.

Dit is hoe ik van mijn chronische hyperventilatie af kwam:

Webinar Adem in Balans

Blijf niet met je klachten rondlopen! In dit gratis webinar leer je:

Al meer dan 600 mensen gingen je voor!