Omdat ademen (gelukkig!) automatisch gebeurt, heb je het ook minder snel door wanneer je niet goed ademt. Het kan dus zijn dat je onbewust aan het hyperventileren bent. Nu denk je misschien, hè, dat lijkt me wat overdreven. Hyperventileren is toch wanneer je enorm zwaar ademt of juist geen lucht kan krijgen?
Het beeld dat we hebben van hyperventileren is vaak heftig, zeker zoals het in series en films voorbij komt. Natuurlijk kan je hier last van hebben, maar vaak ligt het een stuk genuanceerder. Zeker als het gaat om onbewust hyperventileren.
Wat is onbewust hyperventileren?
Als het gaat om hyperventileren, dan bedoelen we dat je meer lucht ademt dan je op dat moment nodig hebt. De naam geeft het al aan, maar je doet dit niet bewust, vaak heb je het niet eens door. Het kan gebeuren in stressvolle situaties, wanneer je angstig bent of het kan gewoon een slechte gewoonte zijn.
Nu klinkt dit allemaal niet echt prettig en nogal negatief, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de mentale effecten.
Dus tussendoor even een positief bericht: je kunt nieuwe en gezonde gewoontes aanleren om je ademhaling te verbeteren. Hiermee zullen ook je klachten op den duur verdwijnen. Je zit dus op het juiste pad naar een klachtenvrij leven.
Daarnaast is het niet zo dat je last moet hebben van al deze klachten, maar iedereen is anders. Dus de een zal zich herkennen in andere klachten dan de ander.
Wat doet het met je lichaam?
Wanneer je onbewust hyperventileert, kan dit zorgen voor een disbalans in je lichaam. Je lichaam wilt altijd in balans zijn, wanneer je lichaam niet in balans is kan je dit merken aan verschillende dingen.
Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van druk op de borst, benauwdheid, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen in handen en voeten, en zelfs flauwvallen.
Wat doet het met je mentale welzijn?
Naast dat het impact heeft op je lichaam, heeft onbewust hyperventileren ook invloed op je mentale welzijn. Zo kan het leiden tot angstgevoelens, paniekaanvallen en een verhoogd gevoel van stress. Dit alles kan een flinke impact hebben op je dagelijks leven. Gelukkig is het mogelijk om het onbewust hyperventileren te verminderen.
Bewustwording. Dit is waar het allemaal begint. Wanneer je bewust bent van je ademhaling kan je herkennen wanneer je snel en oppervlakkig ademt.
Lage ademhaling: Door te oefenen met diepe ademhalingstechnieken kan je jouw ademhaling vertragen en verdiepen. Hierdoor kan de lucht optimaler tot onderin de longen komen, waardoor zuurstof beter opgenomen kan worden.
Ademtherapie: Soms kom je er alleen niet uit en gelukkig hoeft dat ook niet. Het kan heel fijn zijn om bij iemand die hier (persoonlijke) ervaring mee heeft aan te kloppen voor hulp.
Onbewust hyperventileren
Door te begrijpen wat onbewust hyperventileren is en wat het met je kan doen creëer je meer bewustzijn voor je eigen ademhaling. Zo kan je je focussen op je ademhaling en deze verbeteren.
Zelf ben ik zeker geen vreemde op dit gebied, ik weet maar al te goed hoe akelig het kan voelen. Zo kwam ik van een leuk middagje theater terug met tintelende handen en verkrampingen in mijn lichaam. Misschien ook herkenbaar voor jou? Het kan flink beangstigend en verwarrend zijn, vooral als je niet weet waarom dit gebeurt.
Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de impact die ademhalen heeft op hun welzijn. Je hebt bijvoorbeeld een leuke middag gehad, maar onbewust heb je de hele tijd te snel geademd. Dit leidt tot over-ademen en hier krijg je dus meer lucht binnen dan op dat moment nodig was. Het gevolg is dat je teveel koolstofdioxide verliest. Dit verlies vermindert de zuurstofopname op celniveau. .
Je lichaam reageert door bloedvaten en luchtwegen te vernauwen om het verlies van CO₂ te beperken, wat deze symptomen veroorzaakt.
Wat belangrijk is om te weten, is dat je er niet alleen voor staat. Veel mensen ervaren klachten die veroorzaakt worden door een disfunctionele manier van ademhalen.
Het kan even duren voordat je doorhebt dat de klachten die je ervaart bij elkaar horen en worden veroorzaakt door dezelfde bron. Maar je bent niet alleen in deze zoektocht naar begrip en oplossingen.
Ik ben er om je te ondersteunen en te begeleiden tijdens jouw reis naar een gezondere ademhaling en welzijn.
Samen werken we aan ademhalingstechnieken, stressvermindering, en bewustwording van je ademhaling. Het doel is om je een positieve kijk te geven op de toekomst, waarin je de controle hebt over je ademhaling en daarmee over je leven.
Dus onthoud, je bent niet alleen in deze reis, en er is hoop en hulp beschikbaar om je te helpen de ademhaling te vinden die bijdraagt aan jouw welzijn en levensvreugde. Samen gaan we op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.
Training Adem in Balans
Ademen zou vanzelf goed moeten gaan. Daar wil je helemaal niet over na hoeven denken!
In de Training Adem in Balans werk je in 10 weken stap voor stap naar een gezonder adempatroon. Je krijgt hiervoor alles aangereikt wat je nodig hebt: kennis en informatie, oefeningen en tools!