Yoga door Yogi Marly

Yoga

Ons lichaam geeft ons veel belangrijke signalen over ons welzijn. Als we druk zijn in ons hoofd zijn we vaak zo afgescheiden van ons lichaam, dat we die signalen missen en over onze grenzen gaan.

Je kent die momenten misschien wel dat je er pas laat in de middag achterkomt dat je vergeten bent te lunchen, of de hele dag nog niet naar de wc bent geweest. Een lege maag of een volle blaas zijn bijna onmisbare fysieke sensaties, als je tenminste in verbinding bent met je lichaam. Dus moet je nagaan wat je allemaal voor belangrijke subtiele signalen mist als je uit verbinding bent!

We merken het dus vaak pas als het al te laat is en er lichamelijke of mentale klachten ontstaan. De sleutel tot meer ontspanning in evenwicht in je leven is dus meer te gaan leven vanuit je lichaam.

En dit is een hele lange introductie tot waar dit verhaal eigenlijk over gaat: yoga!

Het doel van yoga

Het doel van yoga is om je bewust te worden van je lichaam, gedachtes en emoties, om ze uiteindelijk te kunnen reguleren. Dat doe je door houdingen te combineren met ademhaling en meditatie. De yogafilosofie is overigens een stuk dieper en gelaagder dan dit, maar ik hou het even hierbij 

De ‘yinside of life’

Na een lange haat/liefde-verhouding met yoga, belandde ik zo’n 8 jaar geleden per ongeluk in een yinles. Als ik van te voren de beschrijving had gelezen was ik waarschijnlijk nooit gegaan. Minutenlang in een houding, vreselijk! 

Maar ik wist dat dus niet, ging er helemaal open in en was op slag verliefd. En na jaren zoeken naar innerlijke rust, vond ik die daar op de mat.

Na mijn docentenopleiding bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam, ging ik dat stapje voor stapje ook toepassen van de mat af. Rust en ruimte creëren voor mezelf, en mijn eigen manier vinden om de asana van het leven voor mij te laten werken in plaats van andersom.

Yin yoga & gezond ademen

Yoga en gezond ademen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En niet alleen maar omdat pranayama een belangrijk onderdeel is van de yogafilosofie, maar ook omdat je niet gezond kan ademen zonder in contact te zijn met je lijf. Een gezonde en ontspannen ademhaling begint met bewustwording.

Daarom is dit ook de eerste stap in mijn training Adem in Balans. Een ontspannen lichaam, zorgt vervolgens voor een ontspannen adem, en gezonde ademgewoontes zorgen voor een gezond lichaam. 

Wist je dat je 30% minder ademt als je ontspannen bent? En dat wil je, want minder lucht betekent meer zuurstof.

Je adem(spieren) trainen

In de Training Adem in Balans en de Yin yoga & ademlessen die ik regelmatig geef in Hilversum, besteden we extra aandacht aan houdingen die je ademspieren en je buik helpen ontspannen.

In de les oefen je met zacht, licht en ritmisch ademen, waardoor de zuurstofopname in je lichaam verbetert en je zenuwstelsel tot rust komt.

Ook Yoga Nidra is een fantastische manier om te ontspannen. Via de knop hieronder kun je er meer over lezen. 

Ik vind je een ontzettend enthousiaste, kundige en empathische docent. Met oprechte aandacht voor iedereen, duidelijke instructies en hele fijne lessen. En daarbij heb je een hele prettige stem om naar te luisteren en dat is vooral bij de yoga nidra heel erg fijn.

– Janneke

Een docent waarbij je je welkom voelt, warm, hartelijk. In staat om rust te creëren in een omgeving ongeacht de ruimte. Down to earth yoga met fijne uitleg en altijd een aanpassing mogelijk als dat voor jou fysiek noodzakelijk is. Ik voel me ontspannen, op mijn gemak en gezien in jouw les😊 (en geloof mij dat is voor vrouwen met een maatje meer zoals ik niet overal het geval).

– Nathalie

Ik vind je een passievolle yoga docente, wat ik erg waardeer is je persoonlijke aandacht (betreft fysieke beperkingen) en wat ik erg interessant vind is jouw uitleg betreft de werking van de houdingen. Jouw uitstraling is relaxed en dat maakt het in zijn totaliteit altijd een heerlijk uurtje yoga waar ik altijd enorm van opknap.

 

De sfeer is altijd prettig, niet te zweverig of zo. Normaliter ga ik mijn grenzen gemakkelijk over, maar in jouw les heb ik daar een mooie balans in gevonden. Dus wel jezelf uitdagen, maar met respect voor mijn lichaam. Zonder het gevoel dat je het niet goed doet.

Je hebt warme aandacht voor iedereen. Je hebt altijd door als een houding niet gaat en komt met alternatieven. Gisteren had ik bijvoorbeeld last aan mijn verstuikte enkel, waardoor een aantal houdingen niet gingen. Zonder teveel aandacht voel ik me gezien en heb je altijd een oplossing.

De lessen geven mij veel rust en balans in de week. Als ik een week niet kan, dan merk ik dat de volgende dag aan mijn lijf. Kortom, het is echt verslavend.

– Ellen

Ik vind jou zachtheid uitstralen. In je wijze van communiceren, hoe je de les vormgeeft en ook wie je bent. Je geeft ruimte, er is geen randje of oordeel of verwachting. Je geeft voor iedereen ruimte om zichzelf te zijn en te proberen. Er is geen lat geen verwachting. Ik vind je ook mooi in combi van rust en enthousiasme. Je bent positief in gesteld, relax en geïnteresseerd. Ook een leuk mens! Kortom: een hele fijne en kundige, leuke docent!

– Marianne

Jij straalt rust uit, waarmee je mensen op hun gemak stelt. Je hebt oog voor de deelnemer, en benadrukt dat alles ok is, als het voor die deelnemer ok is. Dat resulteert in meedenken en bieden van alternatieven met jouw ervaring en kundigheid. En deze onthoud je! Je bent down to earth en biedt yoga op een manier die aansluit bij de wensen van de deelnemers!

– Ilse