Yoga Nidra - Studio Balans

Yoga Nidra

Yoga Nidra bestaat al jaren, maar ik heb het pas een paar jaar geleden ontdekt. En wat een ontdekking! Lekker een halfuurtje liggend luisteren naar een ontspannende stem, en daarmee mijn lijf zoveel rust geven dat het gelijk staat aan 3 uur slaap. De ultieme ontspanning!

Hoe zit dat? Want als dat zo is, gebeurt er vast meer dan alleen naar een ontspannende stem luisteren.

Slaap van de Yogi

Nidra betekent ‘slaap’, dus Yoga Nidra betekent ‘slaap van de yogi’. Een slaapgeleide meditatie dus. Elke Nidra sessie is zo ontworpen dat je heen en weer gaat tussen diepe ontspanning en een soort halfslaap. Dat laatste is dat gevoel dat je misschien wel herkent van wanneer je net wakker bent, of bijna in slaap valt.

In Yoga Nidra breng je je lichaam dus eigenlijk in slaap, terwijl je bewust je innerlijk bewustzijn helder houdt. Hierdoor kun je tijdens de oefeningen beter lichamelijke en geestelijke spanning loslaten dan wanneer je ‘gewoon’ wil ontspannen.

Wat gebeurt er tijdens Yoga Nidra?

Je hersenactiviteit tijdens verschillende momenten van de dag is vast te stellen via elektro-encefalogam (EEG). Zo is bijvoorbeeld meetbaar dat je hersenen andere hersengolven laten zien tijdens diepe ontspanning dan tijdens een toestand van halfslaap.

Spanningswisselingen die daarbij voortkomen uit de hersencellen worden weergegeven als Hertz, trillingen per seconde.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 4 frequentiebereiken van de hersenen:

Bèta14 – 30 HertzWakker
Alfa8 – 13 HertzOntspannen
Thèta5 – 7 HertzDiepe, heldere ontspanning/ halfslaap
Delta1 – 4 HertzSlaap

Alfa fase

Een groot deel van de tijd zullen je hersenen tijdens Yoga Nidra vooral in het Alfa-domein verblijven. Je bent je bewust van de ontspanning, je monkey mind komt langzaam tot rust en je voelt je lichaam steeds meer zwaar en loom worden.

Thèta fase

De oefeningen zijn zo ontwikkeld dat je tijdens Nidra ook in de Thèta-fase komt. Na een Nidra hoor ik vaak mensen zeggen: “Ik weet niet of ik het goed gedaan heb, want ik zakte de hele tijd weg.” Dát is je Thèta-frequentie! Dat is het moment dat je dreigt weg te zakken in slaap of dat je niet meer helemaal meekrijgt. Tijdens die momenten haal je slaap in. En dat zorgt er ook voor dat je je een Nida lichamelijk en geestelijk helder en fris kan voelen.

Yoga Nidra - Studio Balans

Yoga Nidra en gezond ademen

Adembewustzijn en restorative breathing is een vast onderdeel van elke Nidra sessie. In de ene sessie ligt er meer nadruk op dan in de andere, maar je besteed in elke Nidra aandacht aan je ademhaling. Het mooie is dat je in ontspanning ook 20% minder gaat ademen, wat weer zorgt voor een betere zuurstofopname op celniveau. Daarom hebben ademoefeningen, of gewoon simpel adembewustzijn, veel meer effect als je ze in ontspanning doet.

En een ontspannen lichaam en geest, zorgen weer voor een ontspannen ademhaling. Yoga Nidra en gezonde ademgewoontes gaan dus perfect samen!

Effecten van Yoga Nidra

Als je regelmatig Yoga Nidra doet kan het je een hoop opleveren. Het verschilt natuurlijk een beetje per persoon, maar dit zijn de meestgenoemde effecten:

Slaap inhalen

Yoga Nidra brengt je hele systeem terug in balans en werkt ontspannend en activerend tegelijk. Hoe vaker je een Nidra doet, hoe makkelijker in de thèta-fase terecht komt en dat zorgt ervoor dat je met Yoga Nidra wel tot 4 uur slaap kan inhalen. Dat is overigens géén uitnodiging om later naar bed te gaan, je moet het echt zien als aanvulling.

Kalme geest

Als je vaker Yoga Nidra doet zul je merken dat je steeds meer rust in je hoofd krijgt en dus ook rustige en kalmer reageert in verschillende situaties. Je wordt evenwichtiger en weerbaarder.

Concentratie en creativiteit

Omdat je je geest op diep niveau tot rust brengt tijdens Yoga Nidra, kun je je na verloop van tijd beter concentreren. En een heldere en ontspannen geest, is een creatieve geest! Je kunt dus eigenlijk wat beter out of the box denken. Zeker als je werk doet dat mentaal veel van je vraagt, ga je hier zeker het effect van merken.

Intuïtie

Je krijgt meer toegang tot je intuïtieve vermogen als je Yoga Nidra regelmatig doet. Je gaat alles om je heen namelijk scherper waarnemen. En omdat je door Yoga Nidra meer in verbinding komt met je lichaam, ga je ook je ‘onderbuikgevoel’ beter opmerken.

Slaapkwaliteit

Hoewel Yoga Nidra niet specifiek is ontwikkeld om beter te kunnen slapen, kan het daar wel enorm veel invloed op hebben. Veel mensen doen Yoga Nidra dan ook bij voorkeur voor het slapengaan. Regelmatig oefenen zorgt ervoor dat je beter kan in- en doorslapen, en het kan verschillende slaapstoornissen verminderen

Gratis Yoga Nidra’s

Omdat ik van schrijven hou, heb ik in de loop van de tijd zelf meerdere Nidra’s geschreven, die ook weer geinspireerd zijn op Nidra’s die ik geweldig vind van House of Deeprelax of Kamini Desai.

Daar heb ik er weer wat van opgenomen op audio en die kun je hier gratis luisteren: