Zo adem je schone lucht in de winter

Met de hoge gasprijzen van dit moment heb je misschien de neiging om alle ramen en deuren potdicht te houden. Begrijpelijk. Maar alet wel op dat de luchtkwaliteit in je huis (en slaapkamer!) goed blijft. Dit houdt jou en je luchtwegen gezond en ondersteunt een goede, gezonde ademhaling.

Vervuilde lucht

De lucht in huis raakt verrassend snel vervuild als je niet voldoende ventileert. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen in woningen waar op gas wordt gekookt, 20% meer risico lopen op longklachten, dan wanneer er elektrisch wordt gekookt? En dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn dan tijdens een dag met smog in Peking?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijken zelfs lage concentraties fijnstof, die niet eerder als gevaarlijk werden beschouwd, verband te houden met hart- en vaatziekten en kanker. Fijnstof dringt namelijk diep door in de longen en het hart- en vatenstelsel. Vervuilde lucht kan dus niet alleen de luchtwegen irriteren en allergieën veroorzaken, maar ook ernstigere gevolgen hebben.

Luchten of ventileren

Je huis luchten is trouwens niet hetzelfde als ventileren. Na het luchten doe je namelijk alles weer dicht, ventileren doe je altijd. Wij wonen in een oud huis, dus via alle kieren en gaten wordt er bij ons thuis bijna automatisch geventileerd. Niet heel duurzaam, maar het zorgt er wel voor dat de lucht constant ververst wordt. Is je huis wel goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren. Als je dat duurzaam wil doen, gebruik je een ventilatiewarmtepomp, maar ook goede ventilatieroosters kunnen al een hoop schelen.

Energie besparen

Ik hoor je denken: maar de gasprijzen! Ventilatie hoeft niet tot hogere kosten te leiden. Een gemiddeld gezin produceert dagelijks meer dan 10 liter vocht. Door te ademen, maar ook door te koken, douchen en door was op een wasrek te drogen. Goede ventilatie zorgt juist voor drogere lucht in huis. Dat vermindert niet alleen de kans op luchtwegklachten door vochtproblemen en schimmel, het kan ook energie besparen. Droge lucht kost namelijk minder energie om op te warmen dan vochtige lucht. Je moet dan wel slim ventileren. Check hiervoor de tips van Milieu Centraal over slim en energiezuinig ventileren.

5 tips voor schonere lucht in je huis

  • Check of je huis goed (en slim) geventileerd wordt. Vervang evt de filters in de ventilatieroosters.
  • Lucht het huis direct na het koken en douchen.
  • Lucht je huis liever meerdere keren per dag even kort, dan 1 keer per dag lang. Of laat altijd een raampje op een kiertje open als je geen goede ventilatie hebt.
  • Houd een raam open als je slaapt.
  • Zet een extra raam open als je bezoek hebt.

Gratis webinar

Blijf niet met je klachten rondlopen! In dit gratis webinar leer je:

Lees meer >>

Meer dan 300 mensen gingen je voor!

Ontvang het webinar direct in je inbox:

* indicates required

Let op: check je spamfolder!